Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων στις 23-24-25/6/20 στο Εργατικό Κέντρο και ψηφίζουμε-στηρίζουμε Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών ΥπαλλήλωνΣυνάδελφοι-ισσες,
Οι εκλογές στο Σωματείο μας διεξάγονται σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν τις οικονομικές και άλλες συνέπειες της πανδημίας, του μνημονιακού καθεστώτος και της αξεπέραστης καπιταλιστικής κρίσης και της ύφεσης.
Οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, οι απολύσεις, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και προστατευτικών διατάξεων και η γενικότερη εντατικοποίηση της εργασίας με υπερωρίες κλπ για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με τίμημα επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, βρίσκονται σε παροξυσμό.
Ο κατάλογος της επίθεσης, ενάντια στην εργατική τάξη, της κυβέρνησης της ΝΔ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τέλος: φόροι, χαράτσια, κυριακάτικη εργασία, πλειστηριασμοί. Όλα χέρι-χέρι για να επιβληθούν με την κρατική καταστολή: Περιορισμός διαδηλώσεων, εμπόδια στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, μητρώο- «φακέλωμα» των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων κλπ.
Αυτό που αναδείχτηκε στην περίοδο της πανδημίας είναι, εκτός από την ανάγκη του μεροκάματου οι, ζωτικής σημασίας, όροι για την ύπαρξη της εργατικής τάξης και εκτός χώρου εργασίας: Το επίπεδο της Δημόσιας Υγείας, η ποιότητα της στέγασης-της διατροφής-του ελεύθερου χρόνου. Πράγματα τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης, στερείται.
 Η κυβέρνηση επέλεξε εν μέσω καραντίνας να εξαγγείλει το πάγωμα του βασικού μισθού για το 2020 και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των καπιταλιστών. Αλλά και την μείωση κατά 20% των αποδοχών για όσους δουλέψουν εκ περιτροπής.
Και από την άλλη, δεσμεύτηκε να καλύψει την «χασούρα» των καπιταλιστών με κρατικό χρήμα (ιδιωτικά νοσοκομεία, διόδια, κανάλια, αεροπορικές εταιρίες, ναυτιλιακές). Και συνέχισε ψηφίζοντας παράλληλα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο για καταστροφικές επενδύσεις στη φύση. Περνώντας την ίδια στιγμή το μήνυμα ότι με αφορμή (και όχι αιτία) τον ιό, θα εμπεδώσει το αστυνομικό κράτος.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων συμμετείχε στις λαϊκές κινητοποιήσεις της περιόδου (νοσοκομεία 7 Απρίλη, απεργία 1η Μάη) όπως και σε όλο το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη συμμετοχή  στους αγώνες που ξεσπούν κάτω από την πίεση των ίδιων των προβλημάτων. Σίγουρα μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και από μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, ηττημένο και απομαζικοποιημένο, δεν μπόρεσε να απαντήσει ανάλογα στις νέες επιθέσεις που δέχτηκε η εργατική τάξη. Δεν απάντησε καν στο νέο πάγωμα του βασικού μισθού και λείπει παντελώς από τις διεκδικήσεις του, με αναλογική ευθύνη όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η πάλη για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Σε σχέση με την δημοκρατική λειτουργία των σωματείων και της τήρησης των όρων της εκλογικής διαδικασίας, και μετά από το μπαράζ διορισμού διοικήσεων στο Εργατικό Κέντρο και την ίδια τη ΓΣΕΕ με καταγγελίες για νόθους αντιπροσώπους,  δεν πρέπει να υπάρχει «ψεγάδι» στις διαδικασίες των σωματείων.
 Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ όμως επέλεξε να αντιγράψει κάποιες από τις πρακτικές  των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ:
 Στο όνομα της «μαζικοποίησης» των εκλογών ζήτησε και πέτυχε
α) την πραγματοποίηση των εκλογών με ανοιχτό μητρώο μελών. Δηλαδή κάποιος να γράφεται μέλος πάνω από την κάλπη και να ψηφίζει. Καθιστώντας τον έλεγχο του μητρώου αδύνατο κατά τη διάρκεια των εκλογών και εκφυλίζοντας τις εκλογές με μητρώο μελών που αλλάζει «κάθε μία ώρα».
β) τριήμερες εκλογές ενώ μπορεί σε λιγότερες μέρες να γίνουν οι αρχαιρεσίες τηρώντας όλες τους υγειονομικούς κανόνες.
Ελπίζουμε και θα παλέψουμε να μην παρουσιαστούν στο Σωματείο μας φαινόμενα που αντιπαλεύτηκαν από τις αγωνιστικές και ταξικές δυνάμεις.
Η πρότασή μας ήταν και είναι σαφής: Εκλογές με καθορισμένο και αναλλοίωτο μητρώο μελών από την εκλεγμένη Εφορευτική Επιτροπή, ψηφοφορία με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας. Για όσους δεν έχουν βιβλιάριο, κατάθεση ενσήμων και υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν ανήκουν και δεν ψηφίζουν σε άλλο σωματείο ίδιας βαθμίδας. Διήμερες εκλογές χωρίς «ξεχείλωμα» της διαδικασίας.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Παλεύουμε αποφασιστικά και διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας: να παρθούν αποφάσεις στα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, μέτρα για τους άνεργους, μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία. Όχι στο σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, απαγόρευση των απολύσεων, καμιά μείωση μισθών. Να πληρώσουν οι καπιταλιστές την κρίση κα όχι οι εργαζόμενοι.
Παλεύουμε μέσα στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Για ένα σωματείο κατά κλάδο, μια Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε Νομό, σε ρόλο συντονιστικό, μία ΓΣΕΕ,  όλα «εκτός πάσης αστικής επιρροής». Για ένα συντονισμό σωματείων- Ομοσπονδιών- Εργατικών Κέντρων ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, ρατσισμό, πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για έξοδο από ευρώ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, διαγραφή του δημόσιου χρέους προς όφελος των εργαζομένων.
Για ένα σωματείο ενωμένο-ταξικό-δημοκρατικό-μαζικό. Χωρίς διαχωρισμό των εργαζομένων με βάση ιδεολογία-θρησκεία-φυλή. Για κοινή δράση και ενιαίο μέτωπο ενάντια στον καπιταλισμό και όχι με την παραταξιακή/διασπαστική τακτική της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ των ξεχωριστών συγκεντρώσεων και αυτοαναφορικών εκδηλώσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στο «σπίτι» τους, στις εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στις συνελεύσεις και αγώνες την επόμενη ημέρα.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου