Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση για τις εκλογές στο Συνδικάτο οικοδόμων Τρικάλων.



Τις προηγούμενες μέρες διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης καθώς και Αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, στο Συνδικάτο το οποίο βρίσκεται κάτω από τη επιρροή του ΠΑΜΕ, με ένα και μοναδικό Συνδυασμό, αυτόν που στήριζε το ΠΑΜΕ. (Στα Τρίκαλα υπάρχουν τρία σωματεία οικοδόμων τα οποία ελέγχονται από τις παρατάξεις  ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΠΑΜΕ).  
Οι εκλογές ξεκίνησαν την Κυριακή 8/12/2013 και συνεχίστηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10/12 αντίστοιχα. Η εφορευτική επιτροπή η οποία διεξήγαγε τις εκλογές σε συνεννόηση με την Δικαστικό Αντιπρόσωπο, η οποία είχε δουλειά και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην εκλογική διαδικασία την Τετάρτη11/12, αποφάσισε την διακοπή της ψηφοφορίας για μία μέρα και την συνέχιση των εκλογών για την Πέμπτη 12/12.
Την Πέμπτη το απόγευμα πουν προσήλθε η Δικαστικός για την συνέχιση των εκλογών βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτοφανές γεγονός: ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν διπλάσιος από αυτόν που άφησε την Τρίτη το βράδυ, όταν δηλαδή έκλεισαν οι κάλπες!
Η Δικαστικός κλείδωσε την κάλπη και κάλεσε την Αστυνομία  η οποία πήγε στο Εργατικό Κέντρο στο οποίο διεξάγονταν η ψηφοφορία και κατέσχεσε την κάλπη και το εκλογικό υλικό και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια προανάκρισης « για πλαστογραφία εκλογικού καταλόγου, νόθευση εκλογικού αποτελέσματος και λοιπές διατάξεις εκλογικής διαδικασίας».  Θα κληθούν σε ανάκριση όλοι οι φερόμενοι σαν ψηφίσαντες για να επιβεβαιώσουν, ή όχι, την συμμετοχή και την υπογραφή τους. 
Το γεγονός από μόνο του είναι πολύ σοβαρό και αφορά συνολικά το μαζικό κίνημα και θα λάβει πανελλαδική διάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση και εφόσον αληθεύoυν οι πληροφορίες που συλλέξαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το Εργατικό Κέντρο (και φαίνεται ότι αληθεύουν διότι δεν μπορεί η Δικαστικός να τρελάθηκε ξαφνικά), πρόκειται για καραμπινάτη νοθεία το μέγεθος και η θρασύτητα της οποίας ανάγκασε την έγκυρη και αξιόπιστη,  σύμφωνα με μαρτυρίες,  Δικαστικό, να μην μπορεί να το χωνέψει, να το καταπιεί αμάσητο και να συναινέσει σε αυτή την απαράδεκτη πράξη.

Τα Τρίκαλα ξαναβρίσκονται στην επικαιρότητα
και γίνονται γνωστά, για άλλη μια φορά, όχι μόνο για τον μύλο των ξωτικών, για τον Ταμήλο τους, για την στήριξη των Χρυσαυγιτών στα αφεντικά, τον τεράστιο αριθμό ψηφισάντων οικοδόμων, πάνω από τους ψηφίσαντες στην Αθήνα, αλλά, τώρα, σαν η πόλη των θαυμάτων: στην κάλπη να πέφτουν 90, ας πούμε, ψηφοδέλτια και να βγαίνουν από αυτήν 180, με σκοπό την παραγωγή Αντιπροσώπων!
Τέτοιο γεγονός, να καλέσει η Δικαστικός την Αστυνομία και να κατάσχει την κάλπη για πλαστογραφία, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν συνέβη ξανά στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Τέτοια γεγονότα αναβιώνουν την περίοδο του Μακρή-Θεοδωρισμού και την πρακτική των παρατάξεων των κομμάτων εξουσίας, σε πολλές περιπτώσεις.

Μια τέτοια πρακτική καμία σχέση δεν έχει με την εργατική δημοκρατία, το ταξικό κίνημα, την προλεταριακή γραμμή και πρακτική! Και όχι μόνο αυτό. Μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντιδραστική αστική πολιτική πρακτική! Να φανταστεί κάποιος, τι θα έκαναν αυτές οι δυνάμεις με την λογική που τους διέπει, αν ήταν εξουσία;
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με ένα τρόπο αυτά που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα εμείς, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες οικοδόμων και εκλογικοί συνδυασμοί σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην Αθήνα, στα Γιάννενα και αλλού, ότι δηλαδή εκεί που το ΠΑΜΕ κυριαρχεί κάνει ότι κάνουν και οι άλλοι και δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα στοιχειώδη και να εγγυηθεί ούτε το ελάχιστο: την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των εγγεγραμμένων και οικονομικά ταχτοποιημένων οικοδόμων-μελών του Συνδικάτου, την ταυτοπροσωπία των ψηφοφόρων και να βγει από την κάλπη ότι πραγματικά έπεσε σε αυτή.
Εφόσον η πλειοψηφία δεν μπορεί ούτε αυτό να εγγυηθεί, είναι πλήρως αφερέγγυα, προσβάλει δε και την εργατική δημοκρατία στο όνομα της οποίας ενεργεί.
Μια τέτοια πρακτική συμβάλει τα μέγιστα στον παραπέρα εκφυλισμό του κινήματος και δίνει όπλα στον ταξικό αντίπαλο για να διαβάλλει και να χτυπήσει το οργανωμένο μαζικό κίνημα.

Όσο μας αφορά, δεν πήραμε μέρος στις εκλογές διότι σε παρελθόντα χρόνο, πέρα από τις αδυναμίες μας λόγου φυσικής απουσίας στελεχών μας για δουλειά και φυσικών απωλειών,  δεν υπήρχε η απαραίτητη παρέμβαση, επήλθε δε μια πολυδιάσπαση των οικοδόμων στα διάφορα σωματεία και κανένα από τα τρία δεν πληρούσε τις στοιχειώσεις προϋποθέσεις για την συμμετοχή μας σε αυτό. Η ορθότητα της απόφασής μας αποδείχθηκε με τα όσα συνέβησαν στο εν λόγω Συνδικάτο, πρακτική που δεν είναι άγνωστη στα άλλα 2.
Πήραμε επανειλημμένα πρωτοβουλίες για την ενότητα και τον εκδημοκρατισμό του κινήματος των οικοδόμων στα Τρίκαλα και προβάλαμε την αναγκαιότητα συνένωσης των σωματείων σε ένα ενιαίο Συνδικάτο, με αρχαιρεσίες οι οποίες θα διεξάγονταν από μια εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη όλων των ψηφοδελτίων και παρατάξεων. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν καρποφόρησαν, μιας και συνάντησαν την άρνηση των ηγεσιών των τριών σωματείων.
Τώρα είναι ο καιρός για την ίδρυση ενός Συνδικάτου που θα περιλαμβάνει στις γραμμές του όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους στις κατασκευές, ανεξάρτητα από ειδικότητα, φυλή-χρώμα-θρησκεία, εθνικότητα, πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις!

Σε σχέση με την συμμετοχή των δικαστικών Αντιπροσώπων στην εκλογική διαδικασία των Συνδικάτων αλλά και στην έγκριση των καταστατικών τους από τα Πρωτοδικεία, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Όπως είμαστε αντίθετοι και στην ανάμειξη της Αστυνομίας στις διαδικασίες των Συνδικάτων.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όμως, όπως και άλλες δυνάμεις,  επιζητούσαν και εξακολουθούν να επιζητούν την δικαστική παρέμβαση στα Συνδικάτα.  Όταν,  επί κυβέρνησης Σημίτη, για τους δικούς του λόγους,  τέθηκε το ζήτημα της αποχώρησης των Δικαστικών από τις αρχαιρεσίες των Συνδικάτων, το ΠΑΜΕ και ο κομματικός του φορέας το ΚΚΕ, κίνησαν γη και ουρανό και έφεραν το θέμα στη βουλή για να συνεχιστεί η δικαστική παρέμβαση στα Συνδικάτα. Πράγμα που έγινε με τη συμφωνία όλων των κομμάτων της Βουλής. Και δεν είναι λίγες οι φορές που προσέτρεξαν σε αυτή εναντίων άλλων σωματείων.
Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία!
Ανεξάρτητα το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, το γεγονός της νοθείας παραμένει να είναι γεγονός με πολλαπλές συνέπειες: να συντρίβεται η αξιοπιστία των σωματείων στα μάτια των εργατών, να αμφισβητείται από τον ταξικό αντίπαλο και το κράτος  η γνησιότητα και εγκυρότητα των διαδικασιών των σωματείων, η δυνατότητα των εργατών να πραγματοποιούν από μόνοι τους αδιάβλητες εκλογές και πολλά άλλα.
Αλλά και η διακοπή της ψηφοφορίας κατά μία μέρα, χωρίς να συντρέχουν ειδικοί λόγοι (επιδείνωση του καιρού, χιόνια κλπ),  είναι πρακτική που αντιβαίνει στο καταστατικό.
Την ευθύνη για αυτή την κατρακύλα φέρει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος η οποία δεν επέβαλε σε ολόκληρη την κλίμακα το Συνδικαλιστικό Βιβλιάριο και δεν απαίτησε το σταμάτημα της παρέμβασης του κράτους στα εσωτερικά του κινήματος. 
Την ευθύνη για το συγκεκριμένο γεγονός φέρει ο συνδυασμός του ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο οικοδόμων, η εφορευτική επιτροπή, η ηγεσία του ΠΑΜΕ κα ο κομματικός φορέας που το στηρίζει. Στοιχειώδης πράξη πρέπει να είναι η αποπομπή όλων όσων ενεπλάκησαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή την πράξη ή συναίνεσαν σε αυτή, όπου και αν αυτοί βρίσκονται: στο Συνδικάτο, στο ΠΑΜΕ στις Κ.Ο.Β.

Το ξέκομμά τους από τα προβλήματα και την ίδια την εργατική τάξη, η μη ανάπτυξη αγώνων για τα προβλήματά τους και η σεχταριστική τους πολιτική,  τους απομονώνουν ολοένα και περισσότερο από την πλατιά μάζα των οικοδόμων. Μέχρι και την Τρίτη μέρα της ψηφοφορίας προσήλθαν στις εκλογές μόνο το 1/6 των οικοδόμων σε σχέση με πριν 3 χρόνια. Η εργατική τάξη τους κάνει πέρα και αυτό  τους οδηγεί σε εκφυλιστικές αστικές μεθόδους για την διαιώνιση της ύπαρξής τους στα σωματεία χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στον κλάδο. 

Καταδικάζουμε την εκφυλιστική πρακτική στο μαζικό κίνημα, όλων των δυνάμεων που την χρησιμοποιούν. Καταδικάζουμε την επιχείρηση νοθείας στο Συνδικάτο οικοδόμων Τρικάλων και όπου αλλού συμβαίνει.
Απαιτείται άμεσα η αλλαγή πολιτικής στα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία. Μέσα από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο όλοι οι οικοδόμοι, πρέπει να παλέψουμε για τον εκδημοκρατισμό του κινήματος, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων μας, για την απόκρουση και ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε.
Για την ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού και της κυβέρνησης του, για μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια-ανεργία-εξαθλίωση, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η πάλη μας πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα στην ύπαρξη, μαζικοποίηση και αναζωογόνηση των σωματείων και την δημιουργία σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν. Για σωματεία  μαζικά-ενωτικά- αγωνιστικά, αυτοτελή και ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία που θα συσπειρώνουν στις γραμμές τους όλους τους εργάτες ανεξάρτητα απ την εργασιακή τους σχέση { μόνιμοι, ωρομίσθιοι,  συμβασιούχοι, 4ωρίτες, αορίστου χρόνου κλπ} ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, από ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις.
Παλεύουμε αποφασιστικά μέσα στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Για ένα σωματείο κατά κλάδο, μια Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε Νομό, σε ρόλο συντονιστικό, μία ΓΣΕΕ,  όλα « εκτός πάσης αστικής επιρροής». Να εκδιωχθούν απ’ τις διοικήσεις των σωματείων όλοι οι εργοδοτικοί, οι εκφυλισμένοι, οι συμβιβασμένοι, οι εξαγορασμένοι, οι ηττημένοι, οι φασίστες.

Τρίκαλα, 13/12/2013 Αγωνιστική Πρωτοβουλία Οικοδόμων Τρικάλων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου