Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ένα ενιαίο Συνδικάτο, δημοκρατικό- μαζικό-αγωνιστικό, η απάντηση στον εκφυλισμό!



Με ανακοίνωσή της η εφορευτική επιτροπή που διεξήγαγε τις εκλογές στο Συνδικάτο οικοδόμων Ν. Τρικάλων, το οποίο πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, αναγνωρίζει ότι «έγιναν παρατυπίες την τελευταία μέρα των εκλογών». Και ζητάει από την Διοίκηση να προχωρήσει σε νέα Γενική Συνέλευση και να προκηρύξει νέες εκλογές. Χωρίς όμως να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αντιστοιχούν σχετικά με τον εκφυλισμό της εκλογικής διαδικασίας, την απόπειρα νοθείας, την διακοπή κατά μία μέρα των εκλογών (χωρίς να υπάρχουν έκτακτοι λόγοι) και την συνέχισή τους κατόπιν,  πράγμα που είναι ενάντια στο καταστατικό των σωματείων και την εργατική νομοθεσία και πρακτική.  Αλλά και για την περιπέτεια στην οποία οδηγούνται οι οικοδόμοι οι οποίοι ψήφισαν ή φέρονται ότι ψήφισαν, και οι οποίοι θα κληθούν από την Αστυνομία για προανάκριση και θα είναι αναγκασμένοι να απαντάνε στο κράτος για την συμμετοχή τους ή όχι, στο Συνδικάτο.
Το μέγεθος και η θρασύτητα της επιχείρησης νοθείας που έγινε ανάγκασαν την Δικαστικό Αντιπρόσωπο να κλειδώσει την κάλπη και να καλέσει την Αστυνομία, γεγονός πρωτόγνωρο για την μεταπολιτευτική περίοδο.
Την ευθύνη για την εκφυλιστική αυτή πράξη, η οποία προσβάλει και πλήττει συνολικά το μαζικό κίνημα, την έχει η ηγεσία του Συνδικάτου, η καθ ύλη αρμόδια και υπεύθυνη εφορευτική επιτροπή η οποία διεξήγαγε τις εκλογές, η ηγεσία του ΠΑΜΕ και ο κομματικός φορέας που το στηρίζει. Διότι, ας μην γελιόμαστε, η απόφαση για την πράξη αυτή δεν ήταν ατομική και σκοπό είχε την παραγωγή Αντιπροσώπων υπέρ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Διότι ζήτημα Διοίκησης δεν υπήρχε μιας και μόνο ένας συνδυασμός την διεκδικούσε.
Τα άλλα δύο σωματεία οικοδόμων στα Τρίκαλα,
τα οποία επίσης λειτουργούν σαν βιομηχανίες παραγωγής Αντιπροσώπων χωρίς καμιά δράση και αγωνιστική διεκδίκηση, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με τον εκφυλισμό του κινήματος που ζήσαμε αυτές τις μέρες.
Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι οικοδόμοι πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ ακριβά την καπιταλιστική κρίση, με ανεργία που ξεπερνάει το 80%, με την κατάργηση της ΣΣΕ και την πτώση του μεροκάματου, και του ενσήμου και δωροσήμου, σε ποσοστό πάνω από 50%, την αύξηση στα χρόνια για σύνταξη από τα 58 στα 60 και πολλά άλλα. Χιλιάδες οικοδόμοι έχουν πέσει σε καθεστώς εξαθλίωσης και δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα για την επιβίωσή τους. Η Τρόικα και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, φρόντισαν για αυτό.
Απέναντι σε αυτά η Ομοσπονδία οικοδόμων, όπως και το Συνδικάτο οικοδόμων Τρικάλων βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης και εκφυλισμού, στην οποία οδήγησαν το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν ανίκανοι να διεκδικήσουν οποιαδήποτε εργατικά δικαιώματα και να συσπειρώσουν τον κλάδο απέναντι στους κατασκευαστές, το κατασκευαστικό κεφάλαιο και την κυβέρνησή τους. Χωρίς καν διεκδίκηση δουλειάς για όλους με δικαιώματα, μέτρα για τους άνεργους, υπογραφής Κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αυξήσεων στα μεροκάματα πείνας. Άφησαν τον κλάδο ανυπεράσπιστο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη διάλυση.
Σε ότι μας αφορά, πήραμε επανειλημμένα αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απευθυνθήκαμε στις Διοικήσεις των σωματείων και του Συνδικάτου για κοινή δράση, καθώς και πρωτοβουλίες για την ενότητα και τον εκδημοκρατισμό του κινήματος των οικοδόμων στα Τρίκαλα και προβάλαμε την αναγκαιότητα συνένωσης των σωματείων σε ένα ενιαίο Συνδικάτο, με αρχαιρεσίες οι οποίες θα διεξάγονταν από μια εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη όλων των ψηφοδελτίων και παρατάξεων.
Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν καρποφόρησαν, μιας και συνάντησαν την άρνηση των ηγεσιών των τριών σωματείων.
Τώρα είναι ο καιρός για την ίδρυση ενός Συνδικάτου που θα περιλαμβάνει στις γραμμές του όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους στις κατασκευές, ανεξάρτητα από ειδικότητα, φυλή-χρώμα-θρησκεία, εθνικότητα, πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις!
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.
Η αναγκαιότητα για τις πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αναδειχθεί και μέσα από τις διαδικασίες του Συνδικάτου οικοδόμων στην πορεία του για νέα Γενική Συνέλευση και νέες εκλογές.
Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο Συνδικάτο και αυτοί που ηγούνται,  πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι έβγαλαν τα απαραίτητα συμπεράσματα από το στραπάτσο στο οποίο οδήγησαν το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο Συνδικάτο στα Τρίκαλα, με την πολιτική και την πρακτική τους. Πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για το φιάσκο και την ντροπή της επιχείρησης νοθείας που έγινε τις προηγούμενες μέρες.
Να δεσμευτούν ενώπιον των οικοδόμων ότι δεν θα συνεχίσουν αυτό τον εκφυλισμό, και να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενότητας του κινήματος των οικοδόμων.
Για ένα ενιαίο παντρικαλινό, πανοικοδομικό Συνδικάτο, μαζικό,-αγωνιστικό-ταξικό- ενωτικό-δημοκρατικό!
Με αυτές τις προϋποθέσεις η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Οικοδόμων Τρικάλων είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αναζωογόνηση του Συνδικάτου με την συμμετοχή της στις νέες εκλογές, τις οποίες πρέπει να διεξάγει μια εφορευτική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των συνδυασμών, με καθαρό μητρώο μελών και εκλογικές διαδικασίες διαφανείς οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν την μία ημέρα. Στο Συνδικάτο αυτό άλλωστε, συμμετείχαμε και εκλεγόμασταν για πολλά χρόνια.
Απαιτείται άμεσα η αλλαγή πολιτικής στα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία. Μέσα από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο όλοι οι οικοδόμοι, πρέπει να παλέψουμε για τον εκδημοκρατισμό του κινήματος, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων μας, για την απόκρουση και ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε.
Για την ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την κατάργηση του μνημονίου και όλων των μνημονιακών και αντεργατικών νόμων, την αναπλήρωση του χαμένου εργατικού εισοδήματος με την επαναφορά της ισχύος της ΣΣΕ και την υπογραφή νέας με αναδρομικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, την μείωση στα χρόνια για σύνταξη άμεσα στα 58 και την αναδρομική συνταξιοδότηση των οικοδόμων που συμπλήρωσαν τα 58 χρόνια καθώς και άμεσα μέτρα για τους άνεργους και δουλειά για όλους. 
Για μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια-ανεργία-εξαθλίωση, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η πάλη μας πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα στην ύπαρξη, μαζικοποίηση και αναζωογόνηση των σωματείων και την δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Για σωματεία  μαζικά-ενωτικά- αγωνιστικά, αυτοτελή και ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία που θα συσπειρώνουν στις γραμμές τους όλους τους εργάτες ανεξάρτητα απ την εργασιακή τους σχέση, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, από ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις.

Κάβουρας Δημήτρης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου