Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

       Την 1η του Απρίλη οδηγούνται στα Δικαστήρια κατηγορούμενοι η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ και 1 μέλος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων, καθώς και οι ιδιοκτήτες 2 ηλεκτρονικών ΜΜΕ τα οποία δημοσίευσαν την ανακοίνωση, με την οποία κατήγγειλαν εργοδοτικές αυθαιρεσίες και απόπειρα δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας σε χώρο εργασίας. Η δίωξη αυτή είναι αποτέλεσμα μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση την οποία υπέβαλαν 2 από τους τρεις, που στάθηκαν στο πλευρό εργοδότη, σε εργατική διαφορά, κόντρα στους εργαζόμενους, και τους οποίους η σχετική ανακοίνωση κατονόμασε ως μέλη της Χρυσής Αυγής, οργανωτική σχέση, η οποία προκύπτει από τη δημόσια τοποθέτηση και δράση τους στην Τρικαλινή κοινωνία, την αμφίεσή τους, την παρουσία τους δίπλα σε κορυφαία στελέχη της και σε σειρά ανοιχτών και κλειστών συγκεντρώσεων της οργάνωσης. 
       Στις σχετικές ανακοινώσεις αναδείχθηκε και καταγγέλθηκε το παρακάτω γεγονός:
       Ιδιοκτήτης επιχείρησης, μετά από σειρά παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, προέβη σε απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, χωρίς χαρτί απόλυσης και χωρίς αποζημίωση απόλυσης!
       Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία τους συνέστησε, παρουσία του δικηγόρου του εργοδότη, να ξαναπάνε την επόμενη το πρωί στη δουλειά τους, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
       Οι εργαζόμενοι ακολούθησαν τη συμβουλή των επιθεωρητών εργασίας και πήγαν κανονικά την επόμενη μέρα, πρωί-πρωί, στην επιχείρηση για δουλειά.
       Εκεί συνάντησαν τον εργοδότη, μαζί με τρεις κυρίους στο πλευρό του, εξωθεσμικά στοιχεία, η παρουσία των οποίων δε δικαιολογούνταν από καμία νόμιμη αιτία ή ιδιότητα. Σε έκκληση των εργαζομένων να τα πουν μεταξύ τους, με τον εργοδότη, χωρίς την παρουσία άλλων, η απάντηση του εργοδότη ήταν ότι «οι κύριοι είναι φίλοι της επιχείρησης» και απαίτησε να παραβρίσκονται κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτησης.
       Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, για κίνηση εκφοβισμού τους. Φυσικά και οι τρεις τους καμία ιδιότητα δεν είχαν, που να δικαιολογεί θεσμικά την παρουσία τους στον χώρο εργασίας και μάλιστα κατά τη διαβούλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων.
       Εμείς, που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, θεωρούμε πως το παραπάνω γεγονός αφορά το σύνολο των εργαζομένων, την τρικαλινή κοινωνία ευρύτερα, την κατακτημένη λειτουργία των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και θεσμών.
       Εκφράζουμε με το παρόν ψήφισμα τη συμπαράστασή μας στα στελέχη και μέλη του σωματείου, που υπόκεινται σε δίωξη για την αποκάλυψη του συγκεκριμένου γεγονότος, καθώς και στους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που δημοσίευσαν τις σχετικές ανακοινώσεις, εκπληρώνοντας ο καθένας από αυτούς με αίσθηση ευθύνης και ανάλογα με τη θεσμική του ιδιότητα την κοινωνική του αποστολή.


Ακολουθούν υπογραφές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου