Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ανακοίνωση

Σε απάντηση στην απόφαση-οδηγία της ΕΣΕΕ και την απόφαση του εμπορικού συλλόγου Τρικάλων (που αναπαρήγαγε την οδηγία της ΕΣΕΕ),  αναδημοσιεύουμε το κείμενο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την αργία της Καθαράς Δευτέρας.


Αργία της Καθαράς Δευτέρας στα εμπορικά καταστήματα & στα καταστήματα τροφίμων

Ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων κατά την αργία της Καθαράς Δευτέρας ισχύει το άρθρο 2 της από 13/2/2007 ΣΣΕ Εμπορίου (Π.Κ. 9/16-2-2007).
Η σχετική ρύθμιση, έχει ως εξής: «Θεσμοθετείται δια της παρούσης ΣΣΕ η Καθαρά Δευτέρα ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ, με εξαίρεση τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των επτά χιλιάδων (7.000) κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική. Στην περίπτωση της ανωτέρω προαιρετικής αργίας, εφόσον απασχοληθούν οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με προσαύξηση 75%».
Η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ, όπως προκύπτει και από το έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης (αριθ. πρωτ. 15499/1077/03-03-2008), σύμφωνα με το οποίο η διάταξη αυτή αποτελεί απλώς ορθή διατύπωση της ήδη κηρυχθείσας ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΣΕ 7/9/2006 ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΦΕΚ 1785/Β/17-12-06).
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πλέον, ότι η παραπάνω διατύπωση καθορίζει το που θα ανοίξουν τα καταστήματά, αλλά και με ποιον τρόπο θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται, ότι ο όρος περί Καθαράς Δευτέρας της παραπάνω ΣΣΕ, η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, εξακολουθεί και ισχύει κανονικά ως θεσμική ρύθμιση του κλάδου και για αόριστο χρονικό διάστημα.
Κατόπιν τούτου, όσοι εργαστούμε την Καθαρά  Δευτέρα, δικαιούμαστε και απαιτούμε την προσαύξηση 75%, που αναλογεί στην δουλειά κατά τις αργίες.
Η εργοδοσία (είτε πρόκειται για τον έμπορο με μικρό αριθμό εργαζόμενων, είτε πρόκειται για μονοπωλιακούς ομίλους), δεν σταματά ποτέ και  μπροστά σε τίποτα, προκειμένου, τσακίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, να εξασφαλίσει την συνέχιση της κερδοφορίας της. Οι μικροί προκειμένου να ανταπεξέρθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια. Τα δε μονοπώλια να πάρουν όλη την πίτα της αγοράς.
Δικό μας καθήκον, ως τάξη, είναι να υπερασπιστούμε τις συλλογικές μας συμβάσεις, τα ωράριά μας, το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας, μέσα από τα σωματεία μας και την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, ως τα πιο γνήσια όργανα της πάλης μας.
Πάλη που αφορά από την υπεράσπιση των κατακτήσεων μέχρι την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και την  οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Τρίκαλα 21 Φεβροαρίου 2015
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου