Σάββατο 2 Ιουλίου 2016


 Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού, να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο

Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και της αβεβαιότητας για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους και το εργασιακό τους μέλλον, βρίσκονται οι πάνω από 13.000  εργαζόμενοι στα Σούπερ-Μάρκετ Μαρινόπουλος και στην  ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Αβεβαιότητα, που κατά τη γνώμη μας, δεν αίρεται από την προσωρινή διαταγή για την ένταξη των επιχειρήσεων του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99.

Τη συμφωνία με τους εργαζόμενους την ήθελε (και την είχε) η εργοδοσία για άλλοθι στο δικαστήριο και την εξασφάλιση πως θα έχει ανοιχτά τα καταστήματα του δικτύου της, πράγμα που αποτελεί έναν από τους όρους του Σκλαβενίτη για την εξαγορά του. Η θέση όμως των εργαζομένων θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζεται ούτε κατ αυτό τον τρόπο.

Το κανόνι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο των ιδιοκτητών, της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, της Carefour, των τραπεζών και των κυβερνήσεων. Στην άνδρωσή του συμμετείχε και  μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για μία ακόμα κλασική περίπτωση στην οποία μία επιχείρηση φαίνεται ότι πτωχεύει, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και άνεργοι, τα ασφαλιστικά τους ταμεία φεσωμένα, και οι καπιταλιστές-ιδιοκτήτες και μέτοχοι και οι τραπεζίτες να ευημερούν και να συνεχίζουν την δραστηριότητά τους σε άλλους κλάδους πιο κερδοφόρους.

Θεωρούμε ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση μιας τέτοιας μεγάλης επιχείρησης, είναι, να Εθνικοποιηθεί η επιχείρηση χωρίς αποζημίωση και να συνεχιστεί η λειτουργία της ως πρότυπο καταναλωτικού συνεταιρισμού, με κρατική διοίκηση και κάτω από εργατικό έλεγχο, συγκεντρώνοντας γύρω της ένα πλατύ δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτω από την ομπρέλα παραγωγικών συνεταιρισμών.

Την  ίδια στιγμή να γίνει άνοιγμα όλων των λογιστικών βιβλίων και των τραπεζικών λογαριασμών του ομίλου και των μετόχων παλιών και νέων (Μαρινόπουλοι και πολυεθνικός όμιλος Carrefour), καθώς και των διοικήσεων των τραπεζών, που δάνειζαν προνομιακά και υστερόβουλα, ώστε να αναζητηθούν και να καταλογισθούν όλες οι ευθύνες σε όσους κριθούν υπεύθυνοι. Να πληρωθούν οι προμηθευτές από την περιουσία των ιδιοκτητών και των μετόχων.

Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο δίκαιο  αγώνα των εργαζομένων στα Σούπερ-Μάρκετ Μαρινόπουλος και Carrefour και στην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, οι οποίοι με τον ενωμένο και αποφασιστικό τους αγώνα διεκδικούν να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και όλα τα δικαιώματα τους. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και διάσπασης του ενιαίου μετώπου των εργαζομένων, από όπου και αν εκπορεύεται.

 

Την ίδια στιγμή διεκδικούμε:

Να απαγορευτούν οι απολύσεις! Όχι άλλη ανεργία, απλήρωτη ή φτηνή εργασία για τους εργάτες!

Να πάψει το κράτος και η κυβέρνηση να προστατεύουν τους καπιταλιστές και τους τραπεζίτες.

1.      Να αλλάξει ο Πτωχευτικός Νόμος και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε από την τριτομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δίνει σε περίπτωση πτώχευσης την απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στις τράπεζες, ώστε να προβλέπει την διασφάλιση πρώτα απ’ όλα των εργατικών δικαιωμάτων και απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.

2.      Να αλλάξει η πρόσφατα ψηφισμένη νομοθεσία που απαλλάσσει τους μετόχους από ευθύνες έναντι των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

 

 

Η ευθύνη για την πάλη ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλιστη δουλειά, τη μείωση των μισθών και συντάξεων, το χτύπημα του8ωρου, το  χτύπημα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά και για την απόκρουση συνολικά της επίθεσης που αποσκοπεί στο τσάκισμα των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας, πέφτει ακεραία στις πλάτες μας. Εμείς, οι εργαζόμενοι και άνεργοι με ενιαίο μέτωπο πρέπει να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας αγωνιστικά τα δικαιώματά μας.

Από την περίπτωση του Μαρινόπουλου, της Ηλεκτρονικής, των Sprider stor, των ΕΑΣΤ, της Jet-Oil πρόσφατα και τόσων άλλων που εμφανίζονται καθημερινά, πρέπει να συμπεράνουμε πως ο αγώνας για την εξασφάλιση της επιβίωσής μας ταυτίζεται με τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που γεννά τις κρίσεις και την ανεργία και δεν είναι σε θέση να μας εξασφαλίσει την επιβίωσή μας, και το γκρέμισμα των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Στόχος της πάλης μας πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας χωρίς φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 

Τρίκαλα, 2/7/2016

        Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου