Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017


Εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες:


Μάθαμε από τα δελτία ειδήσεων, για την αυτοκτονία μιας 42χρονης εργαζόμενης στα σούπερ-μάρκετ "Καρυπίδη", στα Γιαννιτσά. Από το ίδιο το δελτίο μάθαμε πως η συγκεκριμένη εργαζόμενη, (όπως και οι 1400 συνάδελφοί της, στην ίδια επιχείρηση και αλλού) ήταν απλήρωτη 15 μήνες.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως πρόκειται για "δολοφονία" και όχι για αυτοκτονία, από την στιγμή που η απλήρωτη εργασία, η αβεβαιότητα και η φτώχεια οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα , ιδιαίτερα ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία. 

Οι καπιταλιστές, με την καθυστέρηση πληρωμών, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τους εκβιασμούς, η κυβέρνησή τους που ενώ δεν κάνει τίποτε απολύτως , ούτε καν για την τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας [παρα μόνο εξαγγέλει επιδόματα-ψίχουλα για "εγκλωβισμένους εργαζόμενους], νομοθετεί μαζί με τους μηχανισμούς των τοκογλύφων-δανειστών την παραπέρα διάλυση και αυτών των εργατικών νόμων που απέμειναν, ενώ η δικαστική εξουσία έρχεται να καλύψει τους καπιταλιστές λέγοντας <<πως η καθυστέρηση των δεδουλευμένων δεν αποτελεί χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων>>, δίνοντάς τους έτσι, με το δεδικασμένο και το προηγούμενο, ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους.

Θεωρούμε ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση μιας τέτοιας μεγάλης επιχείρησης, είναι, να Εθνικοποιηθεί η επιχείρηση χωρίς αποζημίωση και να συνεχιστεί η λειτουργία της ως πρότυπο καταναλωτικού συνεταιρισμού, με κρατική διοίκηση και κάτω από εργατικό έλεγχο, συγκεντρώνοντας γύρω της ένα πλατύ δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτω από την ομπρέλα παραγωγικών συνεταιρισμών. 

Να δημευτεί όλη η περιουσία των καπιταλιστών που κλείνουν τη μια επιχείρηση και την ίδια ώρα ανοίγουν άλλη, επιδοτούμενοι κιόλας με χρήμα που προέρχεται από την πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Να καταργηθεί το εμπορικό και τραπεζικό απόρρητο, για να βγει επιτέλους στο φως που πάει ο ιδρώτας και το αίμα της εργατικής τάξης.
Η ευθύνη για την πάλη ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλιστη δουλειά, τη μείωση των μισθών και συντάξεων, το χτύπημα του 8ωρου, το χτύπημα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά και για την απόκρουση συνολικά της επίθεσης που αποσκοπεί στο τσάκισμα των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας, πέφτει ακέραια στις πλάτες μας. Εμείς, οι εργαζόμενοι,οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, με ενιαίο μέτωπο πρέπει να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας αγωνιστικά τα δικαιώματά μας.

Από την περίπτωση του Καρυπίδη, του Μαρινόπουλου, της Ηλεκτρονικής, των Sprider, των ΕΑΣ, της Jet-Oil πρόσφατα και τόσων άλλων που εμφανίζονται καθημερινά, πρέπει να συμπεράνουμε πως ο αγώνας για την εξασφάλιση της επιβίωσής μας ταυτίζεται με τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που γεννά τις κρίσεις και την ανεργία και δεν είναι σε θέση να μας εξασφαλίσει την επιβίωσή μας, και το γκρέμισμα των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Στόχος της πάλης μας πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Ν.Τρικάλων
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου