Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Προς τους αντιπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και προς όλους τους εργαζόμενους

Συνάδελφοι, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και του εργατικού εισοδήματος, η επιδείνωση της ζωής των εργατικών και άλλων λαϊκών οικογενειών, η απόλυτη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η φτώχεια και η  πείνα αποτελούν την πραγματικότητα στη χώρα. Οι καπιταλιστές επιβάλουν τα συμφέροντά τους
και οι κυβερνήσεις τους στηριγμένες από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και με άλλες πρόθυμες δυνάμεις, νομοθέτησαν  τις απαιτήσεις τους:
-Μείωσαν τους μισθούς και τα μεροκάματα, τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας.
-Κατάργησαν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και τις Κλαδικές  Συλλογικές Συμβάσεις, νομοθέτησαν τις επιχειρησιακές και προωθούν τις ατομικές.
-Μείωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας.
-Μείωσαν την αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Απελευθέρωσαν τις απολύσεις.
-Μείωσαν το μισθό για τους νεοεισερχόμενους στη δουλειά, 16-24 χρονών, στο 80% του  μισθού που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Η πρόταση της ΝΔ και άλλων κομμάτων για παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης των καπιταλιστών, σημαίνει μείωση των μισθών μιας και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μέρος του μισθού που παρακρατείται για να αποδοθεί στα  ταμεία. Σημαίνει ακόμα λιγότερα έσοδα για τα ταμεία, ακόμα λιγότερες παροχές για τους εργαζόμενους, ακόμα μικρότερες συντάξεις, ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο.
Οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε ζούγκλα όπου κυριαρχεί η αυθαιρεσία, η τρομοκρατία και ο εργασιακός μεσαίωνας. Εργαζόμενοι απολύονται μαζικά και προσλαμβάνονται νέοι με 23 ευρώ μεροκάματο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και το κράτος πριμοδοτούν συνολικά το κεφάλαιο και παίρνουν μέτρα υπέρ του:
-Μείωσαν τη φορολόγηση των κερδών από 45% παλιά, στο 24, στο 20% και τώρα θέλουν να το φτάσουν στο 15%.
-Κατάργησαν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΕΚ και Εργατική Εστία, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων παραμένουν.
-Πριμοδοτούν με δις ευρώ τις κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες γέμισαν κυριολεκτικά τους δρόμους με διόδια.
- Δεν φορολογούν  το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
-Χρηματοδοτούν μέσω του ΟΑΕΔ και του κρατικού προϋπολογισμού τους καπιταλιστές με τα λεγόμενα αναπτυξιακά προγράμματα.

Μεγάλη γιορτή στήνουν οι καπιταλιστές, ντόπιοι και ξένοι, μπροστά στο καινούργιο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή συρρικνώνουν δραματικά τις δημόσιες δαπάνες για υγεία παιδεία-πρόνοια. Η μείωση των δημοσίων δαπανών,  θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παραπέρα  διάλυση του δημόσιου τομέα που προσφέρει  υπηρεσίες στους τομείς αυτούς αλλά και στο σύνολο των υπηρεσιών, μηδενός εξαιρουμένου.

Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η αύξηση της ανεργίας, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα που απειλεί πλέον τμήματα της κοινωνία. Τα ταμεία ασφάλισης, πρωτίστως το ΙΚΑ,  δέχονται τη χαριστική βολή,  μειώνονται τα έσοδά τους και σε συνδυασμό με την πολιτική της κυβέρνησης και άλλες εγγενείς ανωμαλίες,  διαλύονται κυριολεκτικά και  υποβαθμίζονται πλήρως όλες του οι υπηρεσίες.
Το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων τα οδηγεί σίγουρη χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση ληστεύει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τη συνολική περιουσία των διάφορων  οργανισμών ( ΟΕΚ-ΟΕΕ), περιουσία η οποία έγινε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων και την οποία δίνει βορά στις τράπεζες, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους τοκογλύφους.

 Συνάδελφοι, στα Τρίκαλα, σε μεγάλα εμπορικά στο κέντρο της πόλης και σε δεκάδες επιχειρήσεις έγιναν απολύσεις και  μείωση των ημερών εργασίας σε 4-3-2-1 ημέρες τη βδομάδα, έγινε μείωση των ωρών εργασίας και φυσικά  μείωση των μισθών, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις και στις συντάξεις.
Οι καπιταλιστές ξέχασαν τα δις ευρώ κέρδη που έβγαλαν και βγάζουν και η προηγούμενη αγαπημένη οικογένεια χωρίστηκε σε παιδιά και αποπαίδια, χωρίστηκε σε αφεντικά και υπαλλήλους, σε αστική και εργατική τάξη, και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πλέον με ψίχουλα για να μη μειωθούν κατ ελάχιστο τα κέρδη του καπιταλιστή και αν είναι δυνατό να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στα Τρίκαλα όπου εφαρμόστηκε η εκ περιτροπής εργασία και μειώθηκαν συνολικά οι μισθοί.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1.100.000 και σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα ξεπερνούν τις 12.000. Δημιουργείται ένα πλήρες αδιέξοδο για μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

 Συνάδελφοι, Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στα Τρίκαλα, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, φάνηκε παντελώς ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κανένα αγώνα δεν οργάνωσε, καμιά κινητοποίηση, καμιά συνέλευση. Παρακολουθούσε ως θεατής τις εξελίξεις και παρόπλισε το συνδικαλιστικό κίνημα. Παρενέβαινε μεσοβέζικα μόνο όταν πιέζονταν απ’ τους εργαζόμενους που απολύονταν ή μειώνονταν οι μισθοί τους, ή έμειναν απλήρωτοι.
Είναι υπεύθυνη που δεν οργάνωσε την αντίσταση των εργαζομένων και πρέπει να κριθεί ανάλογα για αυτό. Δεν έχει το κύρος ούτε τη βούληση να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή συγκέντρωση και κάποιο μαζικό αγώνα. Με σωματεία σφραγίδες και με περιφερόμενες κάλπες προσπαθούν να πετύχουν τη διαιώνιση της ύπαρξής τους και τη διατήρηση του συσχετισμού δύναμης ο οποίος δεν βασίζεται σε πραγματικές εργατικές δυνάμεις, αλλά σε άλλες δυνάμεις, σε πελατειακές, πολιτικές, κομματικές και άλλες  σχέσεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απ την πλευρά τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επετειακά τους αγώνες, εξακολουθούν να διασπούν την αναγκαία,  όσο ποτέ άλλοτε, ενότητα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς να δίνουν καμία προοπτική νίκης. Φανταστείτε η κάθε παράταξη να συγκεντρώνονταν σε διαφορετική πλατεία. Τι μεγάλη χαρά για την εργοδοσία και την κυβέρνηση να βλέπει τους εργάτες χωρισμένους! Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σπαταλούνται σε ένα διαρκή αγώνα για τον αγώνα, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένη διέξοδο απ την παρούσα καπιταλιστική κρίση.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, στις απεργίες, τις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια αλλά και στους αγώνες σε χώρους εργασίας όπως στη siokar και αλλού. Προτάσσοντας την αναγκαιότητα ενός ενιαίου μετώπου πάλης όλων των εργατών στη βάση των προβλημάτων ενάντια στον καπιταλισμό, παλεύουμε για την συνολική ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης, για την ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού.

Παλεύουμε αποφασιστικά μέσα στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Για ένα σωματείο κατά κλάδο, μια Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο, μία ΓΣΕΕ,  όλα «εκτός πάσης αστικής επιρροής» όργανα πάλης στα χέρια των εργατών.

Μπροστά στην αδράνεια της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου, προτάσσουμε το συντονισμό δράσης Ομοσπονδιών και σωματείων για την υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων. Να μην υπογραφεί καμία επιχειρησιακή και ατομική σύμβαση. Καμιά μείωση μισθού. Συγκέντρωση όλων των δυνάμεων σε κλαδικό-πανελλαδικό επίπεδο.

Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:
-Κάτω τα χέρια απ τις Κλαδικές Συμβάσεις, επαναφορά τους με κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
-Δωρεάν-δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους.
-Δημόσια – δωρεάν – αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υγεία και παιδεία.
 -Ενιαίο 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο για όλους. Μείωση στα χρόνια για σύνταξη, αύξηση των συντάξεων.
-Επίδομα ανεργίας μέχρι να βρει δουλειά ο άνεργος, ίσο με το βασικό μεροκάματο. Να υπολογίζεται συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας και ασθένειας.
-Να επιστραφούν, με ανάλογο τόκο, όλα τα κλεμμένα από τα ταμεία χρήματα, τα οποία είναι κομμάτι του μεροκάματου-του μισθού μας. Να περάσει στο ΙΚΑ η περιουσία των οργανισμών που καταργήθηκαν, με όρο να μην ξεπουληθεί και να αξιοποιηθεί υπέρ των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή πρέπει να παλέψουμε για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού μας κινήματος, της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου. Για σωματεία μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά, αυτοτελή και ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία, από τα κόμματά τους, την ιδεολογία και τα συμφέροντά τους.
Παράλληλα με τον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής μας πρέπει να παλέψουμε και για γενικότερα ζητήματα που αποτελούν όρο για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας.
-Μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους, εκτός αυτού προς τα ταμεία μας.
-Να χάσουν τα κεφάλαιά τους οι εγχώριοι και διεθνείς τοκογλύφοι για να μην πεινάσει ο λαός.
-Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών και των φτωχών αγροτών.
- Κρατικοποίηση τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων, οργανισμών κοινής ωφέλειας, μεγάλων επιχειρήσεων που κλείνουν, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να στηρίξει μια κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα και τους στόχους.
Εμπρός,  μέσα από ένα ενιαίο πανεργατικά μέτωπο πάλης στη βάση των προβλημάτων μας και ενάντια στον καπιταλισμό που αποτελεί την πηγή των δεινών μας,  να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε,  να διευρύνουμε τις καταχτήσεις μας,  να καταργήσουμε την εκμετάλλευση.

Τρίκαλα, Μάης 2012
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου