Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Εκδήλωση από την Διασωματειακή Επιτροπή εκπροσώπων Τρικαλινών Φορέων, Σωματείων και Συλλόγων.

Η πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά (αξιοποιώντας και την υποστηρικτική στάση της Χρυσής Αυγής και του Καρατζαφέρη) για κλείσιμο της ΕΡΤ και πέταμα στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, δείχνει για άλλη μια φορά
πως σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό φορτώνουν το βάρος της κρίσης του δικού τους σάπιου συστήματος στις πλάτες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού και γι’ αυτόν το λόγο δε διστάζουν να παραβιάζουν ακόμα και τους δικούς τους νόμους.
Οι εξελίξεις όμως, δεν καθορίζονται μόνο από τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Πάντα υπάρχει και ο παράγοντας “εργατική τάξη” και “εργαζόμενος λαός” που μπορεί με τους αγώνες του να τροποποιήσει τα δεδομένα και να χαλάσει τα σχέδια της αστικής τάξης και των κυβερνώντων.
 Έτσι και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Η άμεση κινητοποίηση του κόσμου στο Ραδιομέγαρο και η επίμονη παραμονή του εκεί σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν αυτός ο παράγοντας που προκάλεσε ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε με την αποχώρηση του Κουβέλη.
 Ήταν αυτός ο παράγοντας που απέτρεψε την εισβολή των ΜΑΤ προκαλώντας κλονισμό στην κυβέρνηση, την ανάγκασε σε ελιγμό από το αρχικό της σχέδιο, χωρίς βέβαια να αλλάζει το στόχο της.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ, οδηγεί στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι προστίθενται στην ουρά των 2.000.000 ανέργων. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιήθηκε μια άμεση απαίτηση της Τρόικας για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα ήταν ένα δώρο στους ιδιώτες καναλάρχες. Η φασιστικού τύπου απόφαση πάρθηκε από μια κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων και υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της Τρόικας, των τοκογλύφων, των τραπεζιτών, των καπιταλιστών. Οι κυβερνώντες θέλουν μια Δημόσια τηλεόραση υποβαθμισμένη έναντι των ιδιωτικών καναλιών, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με διοικήσεις κυβερνητικές που να υμνούν και να εξωραΐζουν την μνημονιακή πολιτική, τους εμπνευστές της και αυτούς που την υλοποιούν. Θέλουν μια ραδιοτηλεόραση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Η σκληρή και απάνθρωπη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική τους η οποία οδηγεί την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό στην εξαθλίωση και η οποία θα ενταθεί στο άμεσο μάλλον, δεν αφήνει κανένα περιθώριο και υπόνοια για άλλο λόγο από την δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και από τα μεγάλα κανάλια. Ο λόγος των ΜΜΕ πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με την μνημονιακή πολιτική.
Σειρά στις απολύσεις παίρνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι εκπαιδευτικοί, ακόμα και οι καθαρίστριες των σχολείων για να δώσουν το καθάρισμα σε ιδιώτες και να δημιουργήσουν καινούργιες Κούνεβες. Όλοι αυτοί προστίθενται στους εκατοντάδες απολυμένους της Χαλυβουργίας, της Χαλυβουργικής, του Κατσέλη. Προστίθενται στους χιλιάδες οικοδόμους που είναι άνεργοι πάνω από 2,5 χρόνια, τους εκατοντάδες ιδιωτικούς υπάλληλους και όλους τους άλλους άνεργους. Φτώχεια, ανεργία, ανέχεια, πείνα! Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.
Η λειτουργία της ΕΡΤ όλες αυτές τις μέρες των κινητοποιήσεων, δείχνει με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση κάτω από άλλες συνθήκες. Με άλλη κυβέρνηση και εξουσία. Με τους εργαζόμενους να τη διαχειρίζονται, ανοιχτή στο λαό και στα προβλήματά του, δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων και στην ίδια την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό για να ακουστούν. Και φυσικά μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή σε κάθε καλλιτεχνική, λογοτεχνική και άλλη δημιουργία, παράγοντας έργο και προβάλλοντας τον εργατικό-λαϊκό πολιτισμό. Τέτοια και ακόμη καλύτερη τηλεόραση και δημοσιογραφία θέλουμε. Τέτοια και καλύτερη τηλεόραση μπορούμε να φτιάξουμε. Να ελέγχεται από τους εργαζόμενους και τους μαζικούς τους φορείς. Να μην είναι εκπρόσωπος της κάθε κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων, ούτε φέουδο του κάθε πολιτικού αγύρτη.
Η ύπαρξη και η λειτουργία μιας τέτοιας ραδιοτηλεόρασης περνάει μέσα από το κλείσιμο των ιδιωτικών καναλιών τα οποία είναι όπλα στα χέρια των καπιταλιστών, υπηρετούν και προβάλουν τα συμφέροντά τους, πολιτικά και οικονομικά και καμία σχέση δεν έχουν με την ενημέρωση. Παρά μόνο με την προπαγάνδα των επιχειρηματικών τους συμφερόντων και την πολιτική και τους πολιτικούς που τα εξυπηρετούν. Οι δυνάμεις που στήριξαν την λεγόμενη «οικουμενική κυβέρνηση» του 1989, ας λουστούν τώρα τα αποτελέσματα του νόμου που ψήφισαν για τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Η κινητοποίηση του κόσμου στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η συμμετοχή του, η περιφρούρηση του χώρου, έδειξε πως ο κόσμος δεν είδε στενά μόνο το ζήτημα της υπεράσπισης της  ΕΡΤ αλλά και την αρχή για ένα ενιαίο πανεργατικό-παλλαϊκό μέτωπο και έναν αγώνα πολύπλευρο για τα ζητήματα που μας αφορούν όλους. Έδειξε και δείχνει πως κανένας κλάδος δεν μπορεί να σωθεί μόνος του αν δε γίνει μέτωπο μέσα στην εργατική τάξη για την απόκρουση της επίθεσης. 
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να δώσουν τη μάχη από τη σκοπιά των συμφερόντων του συνόλου των εργαζομένων, γιατί αντικειμενικά τέτοιο χαρακτήρα έχει και η επίθεση της κυβέρνησης. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκλωβιστούν στην υπεράσπιση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, γιατί κάτι τέτοιο θα τους οδηγήσει σε βέβαιη ήττα.
Στα Τρίκαλα, η στήριξη του κόσμου εκφράστηκε με τη μαζική συμμετοχή του στο κάλεσμα των εργαζομένων στην ΕΡΑ και συνεχίστηκε με το μάζεμα υπογραφών και την τωρινή προσπάθεια για το συντονισμό σωματείων και την από κοινού οργάνωση αγώνων και διεκδικήσεων. Την προσπάθεια αυτή, πρέπει να τη στηρίξει όλη η εργατική τάξη των Τρικάλων. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, η φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά που δεχόμαστε την επίθεση της κυβέρνησης και της Τρόικας και πρέπει να ξεπεράσουμε τις ψεύτικες αντιθέσεις του τύπου ιδιωτικοί-δημόσιοι, μόνιμοι-συμβασιούχοι, Έλληνες-μετανάστες), αντιθέσεις τις οποίες διογκώνει και προβάλει η αστική προπαγάνδα για να τσακίσει τους αγώνες μας. Και να απομονώσουμε ταυτόχρονα τους διασπαστές της ενότητας δράσης της εργατικής τάξης.
Την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 16/7 που ψηφίζεται στη βουλή ένα ακόμα αντεργατικό  πολυνομοσχέδιο, η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει απεργία. Η απεργία αυτή πρέπει να πετύχει, να είναι μαζική και δυναμική. Η απεργία αυτή επιβάλλεται να μετατραπεί σε απεργία διαρκείας με στόχο να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία μας οδηγεί στην εξαθλίωση, στην πείνα. Πρόκειται για την πιο ανάλγητη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση που υπηρετεί πιστά τις προσταγές της Τρόικας και των καπιταλιστών. Όσοι προσδοκούν την πτώση της…όταν θα γίνουν εκλογές, στο όνομα μιας «δημοκρατικής ανατροπής», πρέπει να καταλάβουν ότι με τον τρόπο αυτό δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση για την συνέχιση του καταστροφικού της έργου. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα, με τους αγώνες μας!! Και αυτή η ανατροπή θα είναι η πιο δημοκρατική ανατροπή!
Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας και της πείνας!
Κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Δουλειά για όλους με δικαιώματα! Διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των εργατικών οικογενειών προς τις τράπεζες, εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, ικανοποίηση των διεκδικήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Έξοδος από το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, το Ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους περιορισμούς που αυτοί επιβάλουν.
 Ενιαίο εργατικό μέτωπο, Ανάδειξη και στήριξη μιας εργατικής κυβέρνησης η οποία θα υλοποιήσει τις διεκδικήσεις μας!
Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι και ο προσανατολισμός της πάλης μας για να είναι αποτελεσματική!
Αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας! Κάτω η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!
Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου