Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μείωση του μισθού!


Η πρόταση του ΔΝΤ για την μείωση των Εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπει για τους εργοδότες που καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ ότι αυτοί θα απαλλάσσονται από την καταβολή του δικού τους ποσοστού για κάθε εργαζόμενο μέχρι ενός καθορισμένου ύψους μισθού, που θα μπορούσε να είναι 100, 200, 300 ή 400 ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η βάση για τις εργοδοτικές εισφορές θα μπορούσε να περιοριστεί στους μισθούς που υπερβαίνουν αυτό το όριο. Δηλαδή, σε έναν μισθωτό των 1.200 ευρώ ο εργοδότης να έχει απαλλαγή εισφορών μέχρι τα 300 ή τα 400 ευρώ και να πληρώνει εισφορές μόνο για τα υπόλοιπα 900 ή τα 800 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος των 800 ευρώ θα ασφαλίζεται μόνο για τα 500 ή τα 400 ευρώ.
Η απαλλαγή αυτή,
η οποία  θα επιφέρει απώλεια εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, μπορεί να καλυφθεί, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ,  είτε με τη μετατόπιση του βάρους στην έμμεση φορολογία, είτε στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
Δηλαδή, απαλλαγή για τους καπιταλιστές και φόρτωμα της ασφάλισης στους εργαζόμενους οι οποίοι θα είναι διπλά χαμένοι: και από τη μείωση του μισθού τους και από την αύξηση της φορολόγησης τους!
Αν πάρουμε υπόψη μας ότι ο βασικός μισθός είναι πλέον στα 586 ευρώ και μόλις 510 ευρώ μικτά για τους νέους μέχρι 25 χρονών, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι καπιταλιστές δεν θέλουν να πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές! Άλλωστε μια πρώτη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1,1%, έχει ήδη γίνει μιας και οι εργοδότες απαλλάχτηκαν από εισφορές υπέρ του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, οργανισμοί οι οποίοι έχουν καταργηθεί για να λεηλατηθεί η περιουσία τους.
Το έναυσμα για εκ νέου άνοιγμα του ασφαλιστικού ζητήματος και για την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, και το άλλοθι στο ΔΝΤ και την Τρόικα, έδωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός εργασίας Βρούτσης, ο οποίος είπε, για πολλοστή φορά, ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο»! Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίες δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες επιπλέον.

Με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μειώνουν ακόμα περισσότερο  το μισθό και το μεροκάματο, εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν τμήμα τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του μισθού και έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγή και την συντήρηση της εργατικής δύναμης και την ελάχιστη πρόνοια για κάποια αρρώστια και τα γεράματα. Με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διαψεύδετε η κυβέρνηση η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι  «δεν τίθεται ζήτημα παραπέρα μείωσης των μισθών»!
Μια τέτοια μείωση θα έχει άμεση επίπτωση συνολικά στην κοινωνική ασφάλιση και στις παροχές προς τους εργαζόμενους, στις συντάξεις οι οποίες θα μειωθούν ακόμα περισσότερο και στα οικονομικά των ταμείων τα οποία θα βρεθούν σε αδυναμία να τις καταβάλουν. Και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην χρεοκοπία των ταμείων και στην κατάρρευσή τους.
Και τότε, θα έρθουν πάλι αυτοί που ευθύνονται για αυτή την εξέλιξη, για την χρεοκοπία των ταμείων, για να μας πουν ότι  η παραπέρα αύξηση στα χρόνια για σύνταξη και η μείωση των συντάξεων είναι αναπόφευκτη πράξη, διότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο»!
Αφού το κράτος και οι κάθε φορά κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι και σήμερα λεηλάτησαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά τους τα έδωσαν θαλασσοδάνεια στους καπιταλιστές, τα τζογάρισαν στο χρηματιστήριο, τα έδωσαν βορά στους τοκογλύφους, και αφού έφτασαν τους άνεργους και ανασφάλιστους στα 2.000.000, έρχονται τώρα με περίσσιο θράσος, να μας πουν ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο»! Αυτοί που ευθύνονται για τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έρχονται τώρα σαν σωτήρες! Αιδώς αχρείοι!!!

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία προέρχονται από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων, από τις εισφορές τους οι οποίες παρακρατούνται από το μισθό τους, χρησιμοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις σαν να είναι περιουσία τους, ενώ δεν είναι.
Τα αποθεματικά των ταμείων είναι εργατική περιουσία την οποία διαχειρίζεται, και λεηλατεί, το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς να δίνουν λόγο σε αυτούς που τα δημιούργησαν!
Απέναντι στην προοπτική της χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Με ενιαίο πανεργατικό μέτωπο στη   βάση των προβλημάτων ενάντια στον καπιταλισμό, τα μνημόνια και την Τρόικα,  πρέπει να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας:
·        δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, κανένας ανασφάλιστος, κανένας κενός ασφαλιστικός χρόνος! Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα από το κράτος και τους καπιταλιστές.
·        Χτύπημα και πάταξη της εισφορο-απαλλαγής και εισφοροκλοπής, διαρκής έλεγχος στους εργασιακούς χώρους, τιμωρία όσων εισφοροδιαφεύγουν ή δεν αποδίδουν τις εισφορές.
·        Απαλλαγή των εργαζομένων από ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθεσή τους στον καταβαλλόμενο στο χέρι,  μισθό
·        Εργατικός έλεγχος στα ταμεία, με την έννοια ότι οι αποφάσεις των εκλεγμένων και ανά πάσα στιγμή ανακλητών εργατικών εκπροσώπων, είναι υποχρεωτικές για τη διοίκηση και οι εργατικοί εκπρόσωποι μπορούν να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις της.
·        Να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ταμεία, με ευθύνη των κυβερνήσεων, από τα θαλασσοδάνεια, το χρηματιστήριο και το «κούρεμα» των ομολόγων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων μας.
·        Αύξηση των συντάξεων, μείωση στα χρόνια για σύνταξη.
Η πάλη και οι διεκδικήσεις μας πρέπει να αρθούν στο ύψος της επίθεσης των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους.
Πρέπει να διεκδικήσουμε την διαγραφή του δημόσιου χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. 
Η πάλη και οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης φτάνουν σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, το φετινό φθινόπωρο, στο οποίο η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το 3ο και να προετοιμάσει το 4ο μνημόνιο!
Η συγκυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μας παρέχει και να διασφαλίσει τα αυτονόητα: κοινωνική ασφάλιση και αξιοπρεπή σύνταξη όσο ακόμα θα ζούμε.

Η εργατική πάλη πρέπει να κατατείνει στην ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πράγμα που  αποτελεί πλέον ώριμη διεκδίκηση και στόχο πάλης ο οποίος πρέπει να μπει στην προμετωπίδα των εργατικών αγώνων το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη θέση της να εγκαθιδρύσουμε μια δική μας, μια εργατική κυβέρνηση, η οποία θα ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.

Κάβουρας Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου