Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση-καταγγελία για τους απλήρωτους εργαζόμενους σε θερμοκήπιο στα Τρίκαλα



Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/9/2013, η διενέργεια εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας, για 4 απλήρωτους εργαζόμενους σε θερμοκήπιο στα Τρίκαλα, η οποία ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην εργατική διαφορά ήταν παρόντες οι  εργαζόμενοι με τον δικηγόρο τους, έχοντας στο πλευρό τους την Αντιπρόεδρο και μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων. Από την πλευρά του εργοδότη ήταν παρών ο δικηγόρος του.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ήταν απλήρωτοι, ο καθένας για διαφορετικό διάστημα και ότι διεκδικούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.
Η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και ανέδειξε το γεγονός ότι ο εργοδότης, εκτός από απλήρωτους, τους είχε και ανασφάλιστους και δεν τους έδινε την αμοιβή που έπρεπε, σύμφωνα με τις μέρες και τις ώρες δουλειάς. Εξέφρασε δε την επιφύλαξη,
μήπως ο συγκεκριμένος εργοδότης κάνει αυτή τη δουλειά «επαγγελματικά». Παίρνει δηλαδή εργαζόμενους για δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα, τους αφήνει απλήρωτους και κατόπιν τους απολύει και παίρνει άλλους στους οποίους συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.
Η εργοδοτική πλευρά δήλωσε ότι απασχολούσε μεν τους 4 εργαζόμενους, τους έχει όμως πλήρως καταβάλλει το σύνολο των δεδουλευμένων τους. Παρ’ όλα αυτά σε αίτημα των εργαζομένων και της επιθεώρησης εργασίας, να προσκομίσει τα νόμιμα παραστατικά(αποδείξεις καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους) δήλωσε ότι ούτε είναι σε θέση να τα προσκομίσει ούτε είναι σε θέση να δηλώσει αν αυτά υπάρχουν.
Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους την ανάλγητη συμπεριφορά του εν λόγω εργοδότη ο οποίος θεωρεί, μάλλον, ότι είναι υπεράνω κάθε εργατικού δικαιώματος και ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν! Από την στάση του αυτή πειθόμαστε ότι έχει κάνει επάγγελμα την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Αυτή την εργοδοτική ασυδοσία θρέφει και πριμοδοτεί η κυβερνητική πολιτική των μνημονίων και η ίδια η κυβέρνηση, με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζει διαρκώς και οι οποίοι αφαιρούν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Την ασυδοσία αυτή σιγοντάρει και η χαλαρή στάση της επιθεώρησης εργασίας, η οποία δεν στηρίζει αποφασιστικά τους εργαζόμενους, παρόλο που έχουν αποδεδειγμένα το δίκιο με το μέρος τους.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι παραβάσεις της εργοδοσίας είναι πολλές:
·        δεν πλήρωνε κανονικά τους εργαζόμενους και για τα έναντι που τους έδινε δεν τους έδινε απόδειξη.
·        τους είχε ανασφάλιστους και δεν είχε κατάσταση εργαζομένων.
·        τους απασχολούσε 6 μέρες την εβδομάδα με το ίδιο, το βασικό μεροκάματο, χωρίς να τους καταβάλλει την υπερωριακή απασχόληση του Σαββάτου και χωρίς να τους δίνει το ανάλογο δώρο(Χριστουγέννων ή Πάσχα).
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Το συνδικαλιστικό κίνημα από την πλευρά του έχει υποχρέωση να αναδείξει με όλους τους τρόπους το πρόβλημα αυτό, το οποίο δεν είναι μεμονωμένο αλλά τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να αναδείξει και να προασπίσει τα εργατικά δικαιώματα.
Να καταδείξει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της εργοδοσίας, καθώς και τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα.

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου