Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Όχι στο μπλοκάρισμα των αγώνων! Ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο και συντονισμός δράσης!


Στις 25-09-13 στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπ/λων Ν. Τρικάλων, ανάμεσα στα άλλα ζητήματα σχετικά με την παρέμβαση του σωματείου για την απλήρωτη εργασία, την εκκαθάριση του μητρώου των μελών κλπ, θέσαμε και το ζήτημα της συμμετοχής του σωματείου μας στη «Διασωματειακή Επιτροπή εκπροσώπων Τρικαλινών Φορέων,  Σωματείων και Συλλόγων Εργαζομένων και Κοινωνικών Κινημάτων».
Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, και για συντονισμό δράσης από τα Δ.Σ. διαφόρων σωματείων και φορέων για την
ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων, πράγμα που προβάλει σαν αναγκαιότητα από τα ίδια τα πράγματα, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε και απέναντι στην πολυδιάσπαση που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες της εν λόγω προσπάθειας ήταν τα επιτυχημένα και  μαζικά συλλαλητήρια  στις 11/7 το απόγευμα για τις απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και την Τετάρτη 18/9/2013 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
Στον συντονισμό αυτό συμμετέχουν κάποια σωματεία με αποφάσεις τους,  και αναμένονται και άλλες αποφάσεις.
Ο κάθε εργαζόμενος του κάθε κλάδου καταλαβαίνει πλέον από την ίδια του την εμπειρία ότι πρέπει να ενωθεί με άλλους κλάδους στην βάση των προβλημάτων για να αναπτυχθεί ένα κίνημα μαζικό, αποφασιστικό και με διάρκεια αγώνα, για να αποκρούσει και να ανατρέψει την επίθεση που δέχεται από τους κεφαλαιοκράτες, την Τρόικα και την κυβέρνησή τους. Καταλαβαίνει επίσης ότι η ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής, περνάει μέσα από την ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία συγκροτήθηκε για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων η οποία αποτελεί την απάντηση των καπιταλιστών στην κρίση τους.
Η προσπάθεια αυτή, για τον συντονισμό δράσης, δεν αναιρεί την αυτοτελή δράση των σωματείων. Ο συντονισμός αυτός, με διάφορες αντιφάσεις και προβλήματα που μπορεί να έχει, πιστεύουμε  πως μπορεί να εξυπηρετήσει την αναγκαία ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και μπορεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο αγώνα για την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, την περίθαλψη, την παιδεία κλπ.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι του σωματείου σε αυτήν τη  προσπάθεια, υπέρ ψήφισε η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας και υπήρξαν 4 κατά, από τους εκπροσώπους της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ και τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Το γεγονός πως το ΠΑΜΕ ψήφισε από κοινού το ίδιο με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, επιβεβαιώνει αυτό που γίνεται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Τη σύμπτωση  αυτών των συνδικαλιστικών παρατάξεων σε ό,τι έχει να κάνει με την αναστολή των αγώνων και την διάλυση όποιου συντονισμού δράσης πάει να οικοδομηθεί ανάμεσα στους διάφορους κλάδους.
Παράδειγμα, η στάση τους στη ΓΣΕΕ όπου πρότειναν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τα μέσα του… Οκτώβρη, την στιγμή που αρκετοί κλάδοι, με πρωτεργάτες τους καθηγητές, βρισκόταν σε 5μερη απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα του Σεπτέμβρη!
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αντί να ρίξουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν το αγωνιστικό κλίμα που υπήρξε, να ανεβάσουν τον πήχη των διεκδικήσεων και να κλιμακώσουν τους αγώνες με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, παρέπεμψαν σε μια αποκλιμάκωση με μια 24ωρη …προειδοποιητική απεργία …στα μέσα του Οκτώβρη, την οποία κατόπιν μετατόπισαν για τις 23 Οκτώβρη, χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας της σαν …προειδοποιητικής!
Να σημειωθεί πως στα Τρίκαλα σε όποια ΔΣ σωματείων μπήκε το ζήτημα της συμμετοχής στη Διασωματειακή επιτροπή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν εναντίον, δικαιολογώντας την άρνησή τους με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο είναι εικονικό, δεν μπορεί να βοηθήσει τους αγώνες και πως τα αιτήματα του δεν είναι επαναστατικά. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις απεύθυναν, στις δυνάμεις που έβαζαν το ζήτημα της κλιμάκωσης με απεργία διαρκείας, την κατηγορία ότι… θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για να βγει μια άλλη κυβέρνηση!
Φαίνεται ότι ηγεσία του ΠΑΜΕ θεωρεί πολύ βαρύ ατόπημα την πάλη για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από μια άλλη φιλεργατική κυβέρνηση! Λες και η εργατική τάξη δεν έχει το δικαίωμα να παλέψει για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την ανάδειξη και την στήριξη μιας δικής της, μιας εργατικής κυβέρνησης σαν βήμα για την συνολική εξουσία!
Κατά τη γνώμη μας, η μη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε αυτήν την προσπάθεια, δείχνει την έλλειψη προλεταριακής γραμμής στοιχεία της οποίας είναι ο σεχταρισμός και ο καιροσκοπισμός. Δείχνει για μια ακόμη φορά πως οι δυνάμεις του δεν θέλουν να στηρίξουν  κάτι που δεν ελέγχουν και δεν θέλουν να υπάρξει στα αλήθεια ένας συντονισμός της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών και χώρου δουλειάς.
Δεν δρουν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίου εργατικού μετώπου. Αντίθετα, προσπαθούν να διαλύσουν ότι πάει να συγκροτηθεί και να φρενάρουν τους αγώνες που αναπτύσσονται κάτω από το βάρος των προβλημάτων.
Τελευταίο ζήτημα αλλά όχι ασήμαντο, σχετικά με την συνεδρίαση του ΔΣ, είναι η κριτική που άσκησαν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπ/λων για τις μειώσεις μισθών (-6,7%) που αυτή υπέγραψε. Η κριτική αυτή είναι σωστή γιατί δείχνει πως οι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης, που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία, αντί να οξύνουν την ταξική πάλη, διαλέγουν τη λογική του μικρότερου κακού. Όμως υπάρχουν και άλλες Ομοσπονδίες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, όπως αυτές των Οικοδόμων, του Φαρμάκου, των Λογιστών και Κλωστοϋφαντουργών, οι οποίες δεν υπέγραψαν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση με αποτέλεσμα  η μείωση του μισθού και του μεροκάματου να ξεπερνάει το 50 με 60%!
Το πρόβλημα λοιπόν υπάρχει παντού: και σε αυτούς που επιλέγουν το μικρότερο κακό, και σε αυτούς που φαίνεται να λένε όλα ή τίποτα, καταλήγοντας στο τίποτα!
Σήμερα καλούμαστε με την πολιτική του ενιαίου εργατικού μετώπου να ανασυγκροτήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανώσουμε την πάλη μας για την ανατροπή του καπιταλισμού και της κυβέρνησής του και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τα δίκαια αιτήματά μας. Ο κύριος αντίπαλος της εργατικής τάξης είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο η εργατική τάξη πρέπει να συμπτύξει ενιαίο μέτωπο, με αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της:

-Να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ και κλαδική ΣΣΕ με γενικευμένη και αναδρομική ισχύ και αποκατάσταση των εργατικών μισθών στο ύψος του 2009, με αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, που θα ενσωματώνουν τον πληθωρισμό.
-Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Ενιαίο συνεχές ωράριο εργασίας με 7ωρο -35ωρο 5νθήμερο.
-Άμεση προστασία των ανέργων. Ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να βρει δουλειά ο άνεργος, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα ανεργίας, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στον ασφαλιστικό χρόνο.
-Απαγόρευση δια νόμου των απολύσεων. Διαρκείς έλεγχοι από το ΙΚΑ και πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας η οποία ξεπερνάει το 30% .
 -Όχι στο κλείσιμο των μεγάλων επιχειρήσεων, συνέχιση της λειτουργίας τους με κρατική διοίκηση και δεσμευτικό εργατικό έλεγχο. Κατάργηση του επιχειρηματικού και τραπεζικού απορρήτου, δήμευση της περιουσίας των καπιταλιστών που κηρύσσουν πτώχευση των επιχειρήσεών τους, ή σαμποτάρουν την παραγωγή.
 -Δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη, υγεία-πρόνοια-παιδεία. Άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων που σήμερα υπολειτουργούν.
-Να διαγραφεί το δημόσιο χρέος και μαζί τα χρέη των εργατικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες.
Η αναγκαιότητα του ενιαίου μετώπου, της καλύτερης οργάνωσης, του συντονισμού και της κλιμάκωσης των αγώνων με απεργία διαρκείας για να πέσει η συγκυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, προβάλει μέσα από όλες τις πτυχές της ταξικής πάλης.
Όπως προβάλει και η αναγκαιότητα η εργατική τάξη να αναδείξει μια δική της, μια εργατική κυβέρνηση, η οποία στηριγμένη στο μαζικό κίνημα και στηρίζοντας το η ίδια, να υπηρετήσει τα εργατικά συμφέροντα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του εργατικού κινήματος σε βάρος των κεφαλαιοκρατών και της Τρόικας.
                          
Δάφνη Λιολιοσίδου
Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου