Τρίτη 29 Ιουλίου 2014




Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων-ανέργων Ν. Τρικάλων

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών !
Ξεχείλισε η αγανάκτηση των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων οι οποίες κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με κατάληψη του γραφείου του Διοικητή για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους.
Στο πλευρό τους και παρόντα στον αγώνα τους  μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων-ανέργων Ν. Τρικάλων

Ξεχείλισε η αγανάκτηση των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων όταν έμαθαν σήμερα το πρωί ότι ο εργολάβος εισέπραξε 240.000 ευρώ και τις κατέβαλε μόνο ένα μισθό από τους 6 συνολικά που τις οφείλει. Την αγανάκτησή τους φούντωσε ακόμα περισσότερο το διώξιμο τους από τη δουλειά από την προϊσταμένη του συνεργείου καθαρισμού μπροστά σε επικείμενο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας και το «κρύψιμο» στην αίθουσα που αλλάζουν ρούχα όσων καθαριστριών δεν έφυγαν.
Οι αγανακτισμένες καθαρίστριες κατευθύνθηκαν στον Διοικητή του Νοσοκομείου από τον οποίο απαίτησαν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους και την παύση των απειλών του εργολάβου για απόλυση όσων διεκδικούν. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα συγκεκριμένο, και οι καθαρίστριες προχώρησαν σε κατάληψη απαιτώντας την  άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και συγκεκριμένη δέσμευση από τον Διοικητή.
Μετά από αρκετές ώρες κατάληψης και αφού ο Διοικητής προσπάθησε ανεπιτυχώς να φύγει, ξανακάλεσε τις καθαρίστριες και τα μέλη της Διοίκησης του σωματείου μέσα στο γραφείο του και δεσμεύτηκε ότι θα εξευρεθούν άμεσα χρήματα από το ίδιο το Νοσοκομείο, με βάση συγκεκριμένο νόμο, και θα δρομολογηθεί η άμεση αποπληρωμή τους.
Οι καθαρίστριες αποφάσισαν να λύσουν προσωρινά την κατάληψη και να ανανεώσουν το ραντεβού με τον Διοικητή την επόμενη μέρα το πρωί, για να διευκρινιστεί με λεπτομέρειες το πώς και το πότε θα πληρωθούν.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας μαζί με άλλους εργαζόμενους-αλληλέγγυους στον αγώνα των καθαριστριών και με μπροστάρηδες μέλη της Διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. 
Η ασυδοσία και η εκμετάλλευση είναι συνώνυμο αυτών των συνεργείων καθαρισμού με τις εργολαβίες καθαριότητας που αναλαμβάνουν, συνήθως, γνωστοί και φίλοι κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών προσώπων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Μέσα από τον αγώνα των καθαριστριών αναδείχθηκαν μια σειρά προβλήματα, εκτός από την απλήρωτη εργασία:
  • οι καθαρίστριες αμείβονται με 3,5 ευρώ την ώρα και δουλεύουν περίπου 5 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα οι συνολικές μηνιαίες αμοιβές τους να φτάνουν μόλις τα 430-470 ευρώ το μήνα!
  • Ενώ πληρώνονται για ένα μήνα, τις ζητείται από τον εργοδότη να υπογράφουν ότι πληρώθηκαν για τρείς! Τον περασμένο Απρίλη, απολύθηκε καθαρίστρια επειδή δεν δέχθηκε και υπέγραψε τα αντίστοιχα χαρτιά.
  • Πριν λίγο καιρό καθαρίστρια που δούλευε χωρίς ασφάλιση, με ευθύνη του εργοδότη, έπαθε έμφραγμα εν ώρα εργασίας και δεν δηλώθηκε καν σαν εργατικό ατύχημα!
Αναδείχθηκαν επίσης συγκεκριμένες «ανωμαλίες» όσο αφορά στη σύμβαση του Νοσοκομείου με τον εργολάβο καθαριότητας:
·         Η σύμβαση με το συγκεκριμένο εργολάβο, ο οποίος δεν είναι άγνωστος στον Διοικητή του Νοσοκομείου, έχει λήξει στο τέλος του Γενάρη του 2014 και έκτοτε δραστηριοποιείται άγνωστο με ποιο καθεστώς!
Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη δουλειά, αλλά και στην υγεία, έβαλε τους εργολάβους και υπεργολάβους σε μια σειρά υπηρεσίες του Νοσοκομείου (καθαριότητα, φαγητό), με τα αποτελέσματα που βλέπουμε.
Η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και η αναίρεση των δωρεάν παροχών υγείας συνοδεύεται από την πριμοδότηση με πολλές χιλιάδες ευρώ των ιδιωτών που αναλαμβάνουν δραστηριότητες των Νοσοκομείων και άλλων δημόσιων ιδρυμάτων.
Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, με το τσάκισμα ή την καταπάτηση όλων των κατεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων τους αλλά και με απειλές και εκβιασμούς όταν αυτές διεκδικούν αγωνιστικά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.
Διαμηνύουμε για μία προς κάθε κατεύθυνση: οι απειλές για απόλυση όσων διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, αν πραγματοποιηθούν, θα βρουν μπροστά τους το σύνολο των εργαζομένων και θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Οι καθαρίστριες δεν είναι μόνες τους!
Διεκδικούμε στο πλευρό των καθαριστριών:
-Άμεση καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων των καθαριστριών από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων και παρακράτηση του ποσού από τον υπεργολάβο.
Καμιά απόλυση-να σταματήσουν τώρα οι απειλές
-Να επαναπροσληφθεί η απολυμένη καθαρίστρια
-          Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και υπεργολαβιών αρμοδιοτήτων των δημόσιων υπηρεσιών και  ιδρυμάτων
-          Άμεση πρόσληψη των καθαριστριών από το Νοσοκομείο Τρικάλων, και σε όλα τα ιδρύματα, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας
-Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα
-Δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία-πρόνοια- περίθαλψη-παιδεία για την εργατική τάξη και το λαό

Τρίκαλα 29/7/2014         Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων-ανέργων Ν. Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου