Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας!


Συνάδελφοι συναδέλφισσες ιδιωτικοί υπάλληλοι,
Η επίθεση της κυβέρνησης και συνολικότερα του κεφαλαίου εντείνεται. Κάθε μέρα ζούμε τις απολύσεις, τις μειώσεις των μισθών, την ανελέητη φοροεπιδρομή, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Στον ιδιωτικό τομέα η κατάσταση είναι τραγική. Η Ε.Ε., το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Τρόικας και του κεφαλαίου, έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα τους εργασιακούς χώρους. Οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί,
διευκολύνουν την ασυδοσία οποιουδήποτε εργοδότη.
-Μείωσαν τους μισθούς και τα μεροκάματα
-Κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις.
-Μείωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας-
-Καθιερώθηκε η εκ περιτροπής εργασία και οι υπερωρίες έγιναν πιο φτηνές.
 Τώρα προστίθεται και η κατάργηση της Κυριακής αργίας προς όφελος των μεγαλέμπορων και των πολυεθνικών, καταστρατηγώντας  έτσι το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας και κάνοντας μας εργαζόμενους λάστιχο. Οι καπιταλιστές, επιδιώκουν με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Για το θέμα του ανοίγματος των μαγαζιών τις Κυριακές, πήραμε θέση σε συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου μας στις 22-07-13, ζητώντας να μην αρκεστούμε μόνο στο να βγάλουμε μια ανακοίνωση. Προτείναμε να βγει ανακοίνωση και να καλέσουμε τα μέλη του σωματείου σε εγρήγορση, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, απαιτώντας να μην εφαρμόσει το μέτρο αυτό και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όποιο κατάστημα ανοίξει την Κυριακή. Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν εισακούστηκε από την πλειοψηφία της Διοίκησης η οποία περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση. Ακόμα όμως και αυτή την καταστρατήγησε αφού με πλάγιο τρόπο, χωρίς απόφαση του ΔΣ, διοχέτευσε στα ΜΜΕ τις θέσεις του ΠΑΜΕ σαν ανακοίνωση του σωματείου.
Στην πόλη μας, σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Συνεταιρισμού ηλεκτρολόγων Τρικάλων, έγιναν νέες μειώσεις 15-20% στο μισθούς κάποιων υπαλλήλων, ενώ όλοι πληρώνονται έναντι. Και για αυτό το ζήτημα, στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ, προτείναμε να βγει μια ανακοίνωση που να καταγγέλλει αυτό το γεγονός και να δραστηριοποιηθεί το σωματείο ενάντια στις μειώσεις μισθών.
Η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ και σε αυτό το ζήτημα ήταν κατώτερη των περιστάσεων και ήταν παρόμοια με αυτήν που τήρησε τον Απρίλη του 2012, όταν κάναμε γνωστές τις πρώτες μειώσεις που έγιναν στους εργαζόμενους του χώρου αυτού. Δηλαδή, δικαιολογίες του τύπου ’’δεν ήρθε κάποιος από τους εργαζόμενους από τον συγκεκριμένο χώρο να ενημερώσει τη διοίκηση και να γίνει Δ.Σ. παρουσία των εργαζομένων. Οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε ανακοίνωση και να είμαστε καλυμμένοι’’! Με δικαιολογίες προσπαθούν να καλύψουν την αρνητική τους στάση η οποία διευκολύνει την εργοδοσία.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να τις αρνείται το σωματείο!
Σαφώς οι εργαζόμενοι μέλη του σωματείου, έχουν την υποχρέωση να απευθύνονται για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, στο σωματείο τους. Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι. Το σωματείο είναι αυτό που πρέπει να τραβάει μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων για τα οικονομικά τους και τα άλλα αιτήματα.
Όταν δεν πάει ο εργαζόμενος στο σωματείο, πάει το σωματείο στους εργαζόμενους!
Συνάδελφοι,
Η κατάσταση στο επόμενο διάστημα θα χειροτερέψει. Οι φόροι και τα χαράτσια θα πολλαπλασιαστούν. Το χτύπημα των μισθών και συντάξεων θα είναι μια διαρκής κατάσταση. Η ανεργία θα διογκωθεί. Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!
Σας καλούμε να γραφτείτε και να  πάρετε μέρος ενεργά στη δράση του σωματείου. Να οργανωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι του κλάδου μας για να απαντήσουμε στην επίθεση των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους. Με ενιαίο μέτωπο στη βάση των κοινών μας προβλημάτων και συμφερόντων. Να περιθωριοποιήσουμε τους γραφειοκράτες και τους συμβιβασμένους που είναι τροχοπέδη για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο κίνημα γενικά και στο σωματείο ειδικά.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 
-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
-Σταθερός χρόνος εργασίας, συνεχές ωράριο, 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο.
-Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, με αυξήσεις που θα ενσωματώνουν τον πληθωρισμό.
-Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που καθυστερούν.
-Απαγόρευση δια νόμου των απολύσεων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ!

Κάτω η κυβέρνηση του κεφαλαίου,  της ανεργίας, της φτώχειας, της πείνας, της εξαθλίωσης.
Διαγραφή του δημόσιου χρέους-Εργατική κυβέρνηση!     
      
Τρίκαλα, Ιούλιος 2013       
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων
         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου